foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

aki rá tudja venni a lovat arra, hogy megtegyen valamit. A nagy tréner arra veszi rá a lovat, hogy meg akarja tenni azt a valamit." Monty R.


armbrusztjanos.hu
Köszöntöm
a weblapomon!

"Nem az a nagy tréner,

Armbruszt János

Okleveles Monty Roberts Instruktor

Monty Robertsről

(A montyroberts.com nyomán)

montyMonty Roberts, akit úgy ismerünk, mint az igazi Suttogó, kivételes életet él. Számtalan díjat nyert, a sajtó világszerte közvetítette munkáját, kiadott három New York Times bestseller könyvet, II. Erzsébet angol királynő számos lovát és lovászát képezte ki Londonban, és többek között a Zürichi Egyetem díszdoktora. Mint Bajnok lovak trénere, sikeres író, hollywoodi kaszkadőr és szakértő tanácsadó, 47 gyermek nevelőapja (a három sajátja mellett), és a világszerte ismert ló kiképzési technika, a Csatlakozás (Join-Up) kifejlesztője, Monty Roberts idős éveit akár kényelmes pihenéssel is tölthetné - de az nem ő lenne. 

A férfi, aki "suttog" a lovakkal, valószínűleg inkább a világ valamelyik részén hirdeti az erőszakmentesség üzenetét. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy fiatalkorú bűnelkövetőknek szánt intézményben beszél az eltévelyedettekkel, a 15 000-ik lovat szelídíti meg egy bemutatóján, Solvangben tanítja a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási Központ (MRILC) növekvő számú diákjait, vagy az 500 leggazdagabb cég egyikének vezetői hallhatják tanácsait.

Miért reagált több millió ember az élet különböző területeiről a televíziós műsoraira, a könyveire, a lovas bemutatóira és sajtómegjelenéseire ilyen hévvel? Mi teszi Monty üzenetét ennyire ellenállhatatlanná, hogy mindenki, a CIA-től kezdve a Volkswagenig, meghívja ezt a egyszerű cowboyt, hogy élettapasztalatairól beszéljen vezetőknek és igazgatóknak?

Talán a személyes tapasztalat tagadhatatlan erejéből fakad, aminek során túl sok lovat látott erőszakos, hagyományos módszerekkel betörni. Talán az, hogy ő maga is erőszakkal teli gyerekkort élt meg.

Monty gyakran emlegeti, hogy az a célja, hogy a világ, amikor majd távozik belőle, jobb hely legyen, mint amikor megérkezett. Energiával és lelkesedéssel telve minden reggel, általában távol az otthonától, egy messzi város szállodájában, távol a lovaitól, a családjától és a farmjától, azért kel fel, hogy tovább beszéljen... és figyeljen.

Monty akkor tanult meg a lovakra figyelni, amikor vad musztángokat tanulmányozott Nevadában 13 évesen. Míg a Salinas Rodeó Szövetség Vadló Versenyéhez kellett befognia a musztángokat, volt alkalma órákon keresztül csendben figyelni őket, ahogy egymással kommunikáltak. Hamarosan rájött, hogy észrevehető, hatékony és kiszámítható testbeszédet használnak azért, hogy határokat szabjanak egymásnak, hogy kimutassák félelmüket vagy dühüket, nyugodtságukat vagy szeretetüket. Egy, az ő és a lovak életét megváltoztató pillanatban Roberts rájött, hogy e néma nyelv felhasználásával a lovak kiképzése sokkal hatékonyabban és emberségesebben kezdődhetne el, és valódi együttműködést alakítana ki ember és ló között. Később az együttműködés pillanatát Join-Upnak, Csatlakozásnak nevezte el, és azóta is ez szolgál egész, lovakkal és emberekkel való munkája alapjául.

A vadlovak közötti ráeszmélés után Roberts hazatért a családja által a Salinas Rodeó Versenypályán vezetett lovasiskolába. Ott nőtt fel úgy, hogy látta, amint apja nap mint nap fájdalmat, irányítást, félelmet és kényszerítést alkalmazó hagyományos módszerekkel töri be a lovakat. Új tudását és megközelítését próbálgatva, Monty új felfedezését gyakorolta, amiért rendszerint megbüntették, mivel azokkal apja hagyományos módszereit kérdőjelezte meg.

Montyt azonban nem lehetett eltántorítani, és bajnok western lovas lett. Hollywoodi hírességek lovas kaszkadőreként dolgozott, például Elizabeth Taylor dublőre volt a National Velvet című filmben, és még sok másikban is. James Dean-nel is dolgozott az Édentől Keletre című film előkészületei és forgatása alatt.

Monty jövőjét csak a lovakkal való munkában tudta elképzelni - hihetetlen karriert indított el a telivér versenylovak világában. Az évek folyamán sok bajnokkal dolgozott (köztük a híres Alleged-del), és 1966-ban nyitotta meg kiképző központját 623 000 m2-n a Santa Ynez völgyben. Ő és felesége, Pat, elképesztő sikereket értek el telivér lovak kiképzésben, és vezető consignorok voltak a kétévesek versenyében a Hollywood Versenypályán 18 éven keresztül. Még ma is Monty és Pat irodájának falait díszítik azok a művészeti tárgyak, újságkivágások és egyéb emlékek, amelyeket a versenypályák kapcsán gyűjtöttek össze.

Míg a házaspár három saját gyermekét nevelte, Pat és Monty befogadott 47 nevelt gyereket is. Sokan közülük a mai napig visszatérnek a Flag Is Up Farmsra látogatóba, és megköszönik Patnek és Montynak, hogy gyökeresen megváltoztatták életüket. Ma Pat és Debbie lányuk (férjével, Tom Loucks-szal) vezetik a sokoldalú és nemzetközi családi vállalkozást a Flag Is Up Farmson lévő irodájukból.

Az 1980-as évekre Roberts és tágabb családja a farmon élték boldog életüket és szorgalmasan gyűjtögették a versenylovakkal elért sikereket. Aztán egy telefonhívás újra gyökeresen megváltoztatta Monty életét.

A hívás II. Erzsébet angol királynő irodájából érkezett, aki szintén lelkes lovas. Hallott Roberts munkájáról és meghívta, hogy mutassa meg az alkalmazottainak a Csatlakozás (Join-Up®) módszerét. A királynőt annyira lenyűgözte a bemutató, hogy sürgette Montyt, írjon egy könyvet. Ez lett Az igazi suttogó (The Man Who Listens to Horses).

1996-ban jelent meg Az igazi suttogó (The Man Who Listens to Horses) és világsiker lett. Majdnem 5 millió példányban kelt el. Hirtelen Roberts és kiképzési módszere reflektorfénybe került. A farm telefonvonalai szüntelenül égtek, és a média keményen harcolt, hogy interjút adjon nekik az író. Ami azonban még ennél is fontosabb volt, az az, hogy lovasok százezrei hallották meg az üzenetet, hogy létezik másik út.

A PBS és BBC televíziós csatornák dokumentumfilmeket sugároztak munkájáról, még négy könyvet jelentetett meg, amelyek szintén bestsellerek lettek, és a világ országai fordításaikban adták tovább az üzenetet arról, hogy az erőszak soha nem válasz. Az elmúlt néhány évben Monty csak az Egyesült Államokban 1.6 millió dollárt gyűjtött össze lovakkal kapcsolatos jótékonysági célokra, többek között terápiás lovaglást kínáló szervezetek számára.

Monty még mindig járja a világot, hogy a Csatlakozást (Join-Up®) bemutassa a nagyközönségnek. Negyedik könyve, a From My Hands to Yours: Lessons from a Lifetime of Training Championship Horses (magyarul megjelent Első Kézből címmel), tankönyv formában adja át a Csatlakozás kiképzési elveit. Iskolája, a Monty Roberts Nemzetközi Oktatási Központ (the Monty Roberts International Learning Center, MRILC) a Flag Is Up Farmson, diákok százait képzi ki, hogy erőszakmentes technikáját alkalmazzák saját lovaikkal is. Az iskolát a Join-Up® International Inc. vezeti, ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Csatlakozás elvei az elkövetkezendő generációk számára is elérhetők legyenek.

Monty soha nem felejtette el, mit tanult a lovaktól. Ötödik könyvében meséli el az általa legkedvesebbnek tartott lovak történeteit, amelyeket több tízezer olyan ló közül kellett kiválasztania, amelyekkel dolgozott. A Lovak az életemben azon lovak dicsőítése, akiktől a legtöbbet tanulta, és azoké is, akik a legnagyobb benyomást tették életére és szívére.

Monty ma is kitart célja mellett: „hogy a világ jobb legyen, amikor távozik, mint amikor ide érkezett".

Monty Roberts rövid életrajza évszámokkal

1935. május 14. - Monty Marvin Earl Roberts néven megszüketik Kaliforniában, Salinas városában.
1938 - Monty megtanul lovagolni. Egy évvel később indul első versenyén.
1943 - elkezdi lovas kaszkadőri és tanácsadói munkáját Hollywoodban. Dolgozik többek között Elizabeth Taylor (National Velvet), Roddy McDowell, Mickey Rooney, Charlton Heston és James Dean filmjeiben. Jeames Deannel barátságot köt.
1948 - 13 évesen kezdi figyelni a vadlovak viselkedését és rendszerezni  nyelvüket Nevadában.
1955-1969 - Rodeo sikerek. 9 helyi bajnokság, 7 Nyugati államok bajnokság, 5 Nemzeti bajnokság, 3 Nemzeti csapatbajnokság, valamint Bulldogging  és Team Roping bajnokságok.
1966 - létrehozza a Flag is Up farmot Solvangban, Kalifornia, államban, a Monty Roberts-módszer későbbi oktatási központját.  Kezdetben lovak képzésével foglalkozik. Olyan világhírű versenylovak kerülnek ki a kezei közül, mint Cathy Honey, An Act, Aladancer, Walk in the Sun, Tobin Bronze (USA); Alleged, Dajur (Európa); Lomitas, Quebrada, Risen Raven, Macanal, Lavirco (Németország); Bahroona (Ausztrália); Sharirari (Új-Zéland).
1986 - a Join-Up® első nyilvános bemutatása Vancouverben, egy szemináriumon, ahova vendégként érkezett.
1988 - Az Év Embere cím a National Reined Cow Horse Assotiation-től.
1989 - II. Erzsébet királynő meghívására Windsorba érkezik, és bemutatja technikáját.
1996 - megjelenik a "Az igazi suttogó" című könyv (The man who listens to horses), ami 58 hétig vezeti a The New York Times eladási listáit és 3 millió példányban fogy el. Mára 5 millió példány jelent meg belőle.
1998 - Monty Roberts bemutatja Join-Up® technikáját több mint 40 államban. A BBC dokumentumfilmet készít vele, "Monty Roberts, The Real Horse Whisperer"címmel.
1999 - megjelenik a Shy Boy (The Shy Boy, a horse who came from the wilderness) című könyv.
2000 - Az Év Embere cím a George Angell Humanitarian Award-tól, a "Horse Sense for People"című könyvért.
2002 - II. Erzsébet királynő kérésére megírja az Első Kézből  (From My Hands To Yours) című könyvet, ami a módszer technikai leírását tartalmazza. A királynő meghívására a jubileumi koronázási ünnepségen bemutatót tart.
2002-2003 - turnék Nagy-Brittaniában, Németországban, Ausztriában, Ausztráliában, Dubaiban és Új-Zélandon.
2003 - Monty, Pat (Monty felesége), és Shy Boy fellépnek a Tournament of Roses műsorban Pasadenában, az előadás közvetítését az emberek milliói láthatják világszerte. Roberts olyan tévécsatornák és műsorok állandó szereplője, mint az Animal Planet, a RFD-TV, az ARD-TV és a JB Kerner talk show.
2003-2004 - a From My Hands to Yours turné bejárja az Egyesült Királyságot, Németországot, Ausztráliát, Kanadát, és az USA-t, és első alkalommal látható Roberts Lengyelországban és Csehországban.
2008 - Monty bemutatója Budapesten, a Papp László Sportarénában
2010 - Willing Partners turné Németországban, Svájcban és Ausztriában

Kapcsolat

Armbruszt János

7682 Bükkösd Dózsa György utca 20.

NTAK regisztrációs szám: EG20012179

email:  iEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobiltelefon: +36 30 902-7112

http://www.armbrusztjanos.hu

Térkép és útvonaltervezés

fonix lovasudvar tr

 let logo

 bni logo

 metazoa

Blue Flower

wow banner fekvo szoveg v2

Copyrigcht © 2013 Armbruszt János weblapja