foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

"Nem az a nagy tréner, aki rá tudja venni a lovat arra, hogy megtegyen valamit. A nagy tréner arra veszi rá a lovat, hogy meg akarja tenni azt a valamit." Monty Roberts


armbrusztjanos.hu
Köszöntöm
a weblapomon!

Armbruszt János

Okleveles Monty Roberts Instruktor

Lovas önismereti-vezetőfejlesztő tréning

Monty Roberts neve Magyarországon is sokak számára ismert, de maga a Monty Roberts módszer kevésbé. A módszer a lovak saját, belső kommunikációjának alkalmazására épít. A lovak nyelve, az „EQUUS” segítségével a ló és ember között rendkívül pontos és árnyalt kommunikáció jön létre, ennek eredménye pedig az elképzelhető legbensőségesebb és legbékésebb kapcsolat és együttműködés. Ez a Csatlakozással (Join-Up) kezdődik, amellyel létrejön a bizalom a ló és az ember között.

Mikor először találkoztunk a módszerrel egy izgalmas felismerés fogalmazódott meg bennünk: ennek a módszernek az ismerete és alkalmazása kiváló hatékonyságú eszköz lehet minden olyan ember számára, aki munkája során kommunikációjával embereket motivál, inspirál különböző célok elérésére, feladatok teljesítésére.

A módszer lényege, hogy a lovakat nem a hagyományosan és széleskörűen alkalmazott büntetés – jutalmazás módszerrel motiválják az együttműködésre, feladatok teljesítésére, hanem erőszakmentes kommunikációval, mely a lovak saját, Monty Roberts által EQUUS-nak elnevezett nyelvén folyik.

Tapasztalatból tudjuk, és számos kutatás támasztja alá, hogy az igazán hiteles és eredményes vezetők értenek és beszélnek az emberek nyelvén, kommunikációjukkal, önazonos viselkedésükkel képesek a munkatársaikat inspirálni és belső motivációjukra építeni.

Milyen tapasztalatokat szereznek a résztvevők a tréning során?

Az emberek képesek arra, hogy mást mondjanak, mint amit gondolnak, vagy amit a testbeszédük mutat, például azért, mert nem akarnak minket megbántani. A lovak ilyet nem tudnak. A tréning során a lovak által olyan direkt, őszinte visszajelzést kapunk szavaink, testbeszédünk, tetteink összhangjáról, a hitelességünkről, amelyet emberektől csak nagyon erős bizalmi kapcsolatban várhatunk.

A tréning során alapfokú nyelvvizsgát teszünk a lovak által beszélt EQUUS-ból és alkalmazzuk azt a gyakorlatban. A gyakorlati alkalmazás segít megtapasztalni az erőszakmentes, bizalmon alapuló kommunikáció erejét.

Lovas élmény tréningünkre azokat várjuk, akiknek fontos személyiségük fejlődése és azért tettekre is képesek, nyitottak az új élményekre és szívesen töltődnek fel természetes környezetben.

Monty Roberts módszerén alapuló lóképzés

Monty Roberts módszere az erőszakmentességen alapul. Célja az ember és ló közötti bizalom kiépítése.

Instruktorként e módszert képviselve dolgozom a hozzám érkező fiatal csikókkal illetve problémás lovakkal. Központom Baranya megyében, Bükkösdön a Főnix Lovasudvarban található.

Munkám során elsődleges szempont a biztonság és a hatékonyság. Instruktor társaimhoz hasonlóan a ló képzése alatt biztosítom a legmegfelelőbb környezetet. A központ megfelel az alapvető követelményeknek: Rendezett körülmények, megfelelő minőségű takarmány, boxos tartás, legelők, szakképzett személyzet.

Minden képzést megelőzően a tulajdonossal egyeztetem a probléma kialakulásának okait illetve a kitűzött célt. Ehhez igazítva történik a képzés szakmai összeállítása.

A foglalkozások ideje illetve intenzitása minden esetben az adott probléma súlyosságától illetve a kitűzött céltól függ.

A központba csak érvényes ló útlevéllel és az abban, szereplő kötelező oltások igazolásával rendelkező lovakat tudok fogadni.

Ember és ló közötti bizalom...

Az erőszakmentes ló kiképzés képviselőjeként és Monty Roberts Instruktorként célom, hogy e módszer alapján minél több lovat képezzek és a lehető legszélesebb körben megismertessem Monty Roberts módszerét az emberekkel. Bemutatni a lovasok számára, hogy a bizalom kulcsfontosságú ló és lovasa között. Megtanítani, hogy ezt a bizalmat hogyan lehet felépíteni a Join-Up (Csatlakozás) segítségével.

Munka közben...

 fooldalra

Problémás lovak képzése

Lovas munkáim során számos olyan esettel találkoztam, ahol probléma merült fel a lovak viselkedésével kapcsolatban, illetve a ló valamilyen fóbiától szenvedett (lószállító; víz; keskeny, szűk helyek; stb…). Ezek a viselkedési formák mindig az emberrel való kapcsolatra vezethetők vissza.

Előzetes egyeztetés után a probléma felmérését követően a tulajdonossal történő konzultáció alapján egyéni tréninget állítok össze a lónak.

A képzések eltérőek lehetnek, ezért támpontot az alábbiak nyújtanak:

Lószállító problémás ló kezelése                                         kb.  1 hét

Felvett és nem kívánatos viselkedési formák kezelése           kb.  2 hét

A fent említett foglalkozások és képzések időtartama eltérhet az esetleges problémák súlyosságától függően.

A központban csak érvényes ló útlevéllel és az abban szereplő kötelező oltások igazolásával rendelkező lovakat tudok fogadni.

 

Csikóindítás

Monty Roberts Instruktorként munkámhoz tartozik a lovasok oktatása illetve a lovak képzése. Fiatal csikók elindítását elsősorban a Bükkösdön található lovas központban vállalom. A képzést az előre kitűzött és meghatározott cél alapján állítom össze.

A lóval történő munkáról dokumentáció készül, melyet folyamatosan egyeztetek a tulajdonossal.

A képzések eltérőek lehetnek ezért támpontot az alábbiak nyújtanak:

Csikóindítás az első lovas felüléséig                            kb. 2-3 hét

Fiatal ló 3 jármódban történő alap belovaglása              kb. 2-3 hónap (heti 5 képzési nap)

A fent említett foglalkozások és képzések időtartama eltérhet az esetleges problémák súlyosságától függően.

A központban csak érvényes ló útlevéllel és az abban szereplő kötelező oltások igazolásával rendelkező lovakat tudok fogadni.

Kapcsolat

Armbruszt János

email:  iEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mobiltelefon: +36 30 902-7112

http://www.armbrusztjanos.hu

Térkép és útvonaltervezés

fonix lovasudvar tr

 let logo

 bni logo

 metazoa

Blue Flower

Copyrigcht © 2013 Armbruszt János weblapja